Voorkom betalingsproblemen met nieuwe klanten

zaken doen met nieuwe klantEen nieuwe klant voor uw eigen bedrijf krijgen is altijd een leuk moment. Er kan bijvoorbeeld aan een nieuw project begonnen worden en er zijn dan ook nieuwe uitdagingen. Toch zijn er ook bepaalde risico’s verbonden aan dit moment. Want is uw klant wel een goede betaler? En hoe zal de omgang met de klant verlopen? De omgang met de klant is altijd even afwachten, maar de kredietwaardigheid en het betalingsgedrag kunt u opvragen. Dit kan gedaan worden door een kredietrapport op te vragen.

Wat heeft u hier aan?

Door een rapport over de kredietwaardigheid op te vragen van uw nieuwe relatie of klant, krijgt u een goed beeld. Iemand kan natuurlijk in een gesprek aangeven dat er goed betaald wordt, maar u weet dit nooit zeker. Een rapport geeft hier dus inzicht in. Mocht blijken dat een klant toch niet zo goed betaald als er wordt aangegeven, dan kunt u besluiten om de relatie niet aan te gaan. Zo kunnen eventuele problemen in de toekomst voorkomen worden.

Wie kan zo’n rapport voor u opstellen?

Een kredietrapport kan vaak worden opgevraagd bij een bedrijf dat zich specialiseert in creditmanagement. Een incassobureau is hier een voorbeeld van. In sommige gevallen dient u te betalen voor de rapportage en in sommige gevallen kan dit kosteloos gedaan worden.

Welke zaken worden doorgenomen in zo’n rapport?

  • De gegevens uit het handelsregister van de kamer van koophandel
  • Het betalingsgedrag van de klant
  • In geval van een B.V. een winst- of verliesrekening

Alhoewel het dus altijd een heugelijk moment is als een er een nieuwe klant aan boord komt, is het belangrijk om de kredietwaardigheid wel goed te controleren. Zeker als het om business to business klanten gaan is dit erg belangrijk. Natuurlijk kunt u altijd een incassobureau in Den Haag inschakelen, mocht het mis gaan. Maar beter is om hier van te voren al rekening mee te houden. U wilt namelijk niet de diensten of producten geleverd hebben om er vervolgens achter te komen dat een klant niet gaat betalen, of misschien wel op het randje van een faillissement staat.